Graman

Att rida med graman eller inte? Många gör det, medan andra (som jag själv) aldrig gör det.
 
Gramanen ser ut såhär:
Den fästs i sadelgjorden, och blir som en extra tygel. När man tar i den "drar" den ner huvudet mot fästet, och får då hästen att "gå i form" som användarna tror. Hittade en bra text om det:
 
Den aktiva gramantygeln, drar huvudet ner och in i en riktning mellan fästet på gjorden och händerna, och fängslar hästen. Det finns utrymme att röra sig inne i fångenskapet, men inte i önskad riktning – framåt-nedåt och utåt.
 

Hästen kan böja tillbaka huvudet (gröna läget). Den kan också förkorta halsen och lyfta huvudet uppåt (röd position) , för att komma ifrån gramanens verkan i bettet.
För att hästen ska kunna slappna av i käken och nacken, samt sträcka framåt-nedåt-och-utåt som är önskvärt, måste ryttaren släppa efter helt på gramanen. Detta är dock inte vad graman-användare tenderar att göra! Istället tycks mycket av problemet ha sitt ursprung med en okänslig hand som motvilligt ger efter, och sällan med någon bra timing. Stretching är inte en prioriterad fråga för dessa ryttare som att dra ihop och korta upp formen.
 
Källa: http://lycklighast.wordpress.com/2012/01/02/inspanningstyglar-graman/
 
Det här som många tycker är så bra, är inte bra. Folk försvarar sig med att om gramanen används rätt så är den bra, men används den så blir det FEL!
 
Jag säger såhär: Kan du inte rida din egna häst i form, då ska du INTE rida på graman heller. Många ryttare som rider med skarpa bett ofta får en stum häst, och väljer då gramanen när dom sedan ska rida på tränsbett. Och så kallar dom sig duktiga ryttare? En duktig ryttare kan rida sin häst i form utan en massa hävstångsbett.
 
 
 
/Nathalie

KOMMENTARER


Namn :
Kom ihåg mig

E-mail : (visas ej)


URL/bloggadress :


Skriv din kommentar här :