Degerfors Värme och Foder

Idag efter stallet åkte mamma och jag in till Degerfors Värme och Foder. Vi hade fått en inbjudan om att det var "VIP-kväll". Extrapris på olika grejer från Schockemöhle var det, och då får man ju passa på!


Transportskydd, 899:-, fick dom för 720:-



Fleecetäcke med antisvett-funktion. 999:-, fick det för 700:-

Sen köpte mamma något åt Valle också, biotin åt hovarna. Han har ganska dåliga hovar, men det blir bättre.

Imorgon är det fotografering som gäller igen! Valle får låna Ziros orangea Schockemöhletäcke och Ziro får ha sitt nya, så blir det porträttbilder :)



(2) kommentarer Kategori: Inköp / länk

   

Fy fan vad jag saknar dig!

Tårarna rinner, saknaden växer. Jag kommer aldrig glömma min fina sagoponny!



Vi båda älskade fart, vi båda var fräkniga, vi båda älskade att bada, vi båda älskade att busa. Nu finns du inte mer.. Varför just du, varför just då? Jag skulle ge allt för att få hålla om dig en sista gång, få ha dig här. Loved you once, love you still, always have, always will.



(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Nya headern

Har suttit i 1½ timme och försökt få ihp denna headern! Inget ville funka, varken photoshop eller min dator. Sitter vid den stationära datorn i mitt rum, och den samarbetar inte alltid.

Nu hade jag tänkt sätta ihop en film om Knut, får se om det går över huvudtaget. Ska göra mitt bästa.


(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagens ridpass

Hej!

Ziro fick gå på banan idag, men framskrittning ute på grusvägen.

Jobbade honom knappt i skritt alls, utan övergick direkt till trav. Lång och låg som vanligt, förböja i sidorna osv. Jobbade inget på skolorna då det kändes som att han hade lite träningsvärk efter 2 hårda pass, 2 dagar i rad. Travade mest runt på små och stora volter och lösgjorde honom ordentligt.

I galoppen fick han gå med nästan hellånga tyglar men ändå söka sig neråt och gå lång och låg, och absolut inte springa iväg bara för att han får egna tyglar. Han skötte det kanon och lyssnade på min sits.

Mot slutet skulle jag ändå jobba honom i en normal arbetsform, och jag fick verkligen till en skitfin trav som fastnade på bild, ett par stycken iallafall :) Film blev det ingen eftersom han ändå var så trött.


Bästa Biroman!




(0) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Dagens outfit



Jag:
Stövlar: MH Supreme High Rider
Hjälm: Jacson
Ridbyxor: Carat
Handskar: Hööks
T-shirt: H&M

Ziro: Benskydd: Jacson
Träns: HdR (Henri de Rivel)
Sadel: Spalding Brittanica
Schabrak: Shlm Horseshow




(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

stall

åker till stallet, uppdaterar er maaaasssaaa när jag kommer hem, med film, bilder och masssa annat :D

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagens ridpass

Idag planerade jag att rida ut, och mamma hängde med. Mestadels tog vi det lugnt, mest skritt men även lite galopp och trav. Jobbade Ziro i form hela tiden och tränade lite på skolorna, och han var ganska fjantig och tyckte att allt var farligt och stannade och backade in i Valle.

Sen gick vi även in på ridbanan och så red jag lite där. Galoppfattningar från skritt på rakt spår, som var plättlätt i höger, svårare i vänster. Han blir så sur i vänster varv när det blir jobbigt, så i galoppen kan han TVÄRSTANNA med benen framför sig. Mestadels skötte han sig superbra iallafall, och fick till fina skänkelvikningar för höger skänkel, som brukar vara lite svårare annars. Provade även på några travökningar som jag sammanfattar såhär: Helt fraking amazing!





(0) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Skaffa jobb?

Jag har väldigt dåligt med pengar just nu, och jag kan ju inte kräva pengar av mamma och pappa så fort jag behöver eller vill ha något. Kanske dags att skaffa ett jobb, på helgerna iallafall? Helgen kommer bli så mycket kortare, men jag kommer ju tjäna pengar på så sätt. Ziro behöver 3 nya bett (2 tjockare 3-delade, samt ett skarpare bett för uteritter), och sen kan det ju vara bra om jag kan köpa saker som jag inte behöver men bara vill ha.

Sen måste jag ju kunna anpassa jobbet efter tävlingar och inte tvärt om. Hästarna går före allt, även skola och jobb.


Bild fotad av Linn Ingvarsson.



(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Gårdagens ridpass

Hej! Igår kväll bloggande jag inget som ni säkert sett. Var ute med en kompis och åt pizza, och kom på att jag glömt min mobil hemma. Kunde inte få tag i skjuts hem så vi satt på stan på en perkbänk i någon timme. Hon hade inga pengar på sin mobil, men sen ringde hennes mamma henne som tur var.

Igår blev det ett riktigt hårdpass för både Ziro, mig och Valle. Red Ziro på ridbanan. Han skulle fram, inga om & men. Travade igång i en låg form utan större krav, men sen när vi kommit igång....! Hög och kort form, samling på 10-metersvolter, ökning på långsidorna, och så fortsatte vi i både trav och galopp. Ville få igång honom och lösgöra samtidigt, bra övning!

Både Ziro och jag vart helsvettiga. Dags att raka honom igen. Funderar på om jag ska lämna något på hans rumpa? Får se hur det blir :)

Red Valle en stund också. Han var stum i munnen men hyfsat pigg. Mycket galoppvolter och förböjning i nacken där, gick helt okej.


Övningen:



(1) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Nytt mål

Jag kom på ett nytt mål i duschen igår kväll!

Domaren som dömde i söndags uppfattade jag som ganska sträng, så hur bra är dte inte att ha ett mål med just den domaren? Våran ritt skulle kunnat vara så mycket bättre även om jag är nöjd, så det finns gott om rum för förbättring! Målet är att få en BRA procent. Sen om ritten är dålig men vi får en bra procent för just DEN ritten, då är jag nöjd. Är ritten kanonbra och vi får en kanonbra procent, då är jag också nöjd. Fattar ni hur jag menar?

Ser faktiskt fram emot nästa gång denna domare dömer oss igen, så ska vi försöka förbättra oss :D


Bild på laget :) Fr. vänster: Nathalie Busk - San Ziro, Sofia Bergström - Norrhaga Hampus (som dessutom vann LB:1!), Lina Sanfridsson - Pegasus, Ingrid Skoog - Blokland's Hoeve's Claudia.



(1) kommentarer Kategori: Tävlingar / länk

   

Diss

Något man ser allför mycket på tävlingar nu för tiden är för små ungar på för stora ponnyer. Småbarn på 1,20 cm på c/d-ponnyer är ju alldeles fel. Ser helkonstigt ut och barnet inverkar inte lika bra på ponnyn då benen inte räcker till = mer dragande i munnen.

Mycket av detta beror på föräldrarna. "Skaffar vi en b-ponny måste vi sälja den om 2 år, men en d-ponny kan vi ha tills h*n blir större och ska ha storhäst". Ungen säger inte emot, den vill ju bara ha en ponny. Förstår tanken men ponnyerna blir ju förstörda.

Diss.





(0) kommentarer Kategori: Hiss / Diss / länk

   

Ny svart skönhet till Edward Gal

- Han är precis den typ av häst jag vill ha: urläcker, hög, stark, intelligent, arbetsvillig och med superrörelser.

Det säger Edward Gal om den svarta, 4-åriga, 173 centimeter höga oldenburgerhingsten Jack Sparrow (Johnson-Wolkentanz II-Don Primero), som ägaren Carolyn de Roo, President Stables, erbjudit holländaren och som redan finns på hans bas i Harskamp.

Källa: www.tidningenridsport.se


Jack Sparrow



(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagens ridpass

Idag blev det som sagt en uteritt. Mamma följde med också, med Valle då. Valle var lite tittig och Ziro likaså, men Ziro är mer fjantig ungponny.

Gjorde en massa öppnor och skänkelvikningar, och han gjorde dom väldigt bra när han fokuserade. Lite vingligt när han kollade på annat, men inte dåligt ändå. Vi höll oss bara till skritt, och sen gick vi till banan. Skippade traven och började galoppera direkt. Massa skritt-galoppövergångar och enkla byten. Har bara börjat med dom enkla bytena men han gjorde det bra. Lite svårt med att fatta vänster galopp från skritt bara.

Mot slutet när det blev jobbigt bestämde han sig för att han var färdig med vänstergaloppen. Han skulle inte fram, inte stå stilla och inte rygga. Det blev bara att han stog och studsade på stället och småreste sig. Funderade på om det kan vara så att han får ont av hoppsadeln (han hade den idag)? Han fick gå framåt ifall han bara fjantade iallafall, och sen kollade jag igenom hela ryggen när vi kom in. Han markerade ingenting någonstans så det var nog bara fjanterier. Ska dock bara rida med dressyrsadeln ett tag nu, och kolla om det blir något mer.


Gammal idolbild jag inte minns vem som gjort :)



(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Brunt?

Funderar på hur Ziro skulle passa i brunt? Lite mörkare brun än han själv är.


Jätteslarvig redigaring, men liknande? Schockemöhle skulle ju inte sitta fel?

Hiss/Diss?



(1) kommentarer Kategori: Inköp / länk

   

Tips

15% rabatt på alla täcken hos Hööks. Behöver du ett nytt täcke, kika in på Hööks :)


Och många fler.

(0) kommentarer Kategori: Tips / länk

   

RIP

På tisdagsmorgonen brann ett stall i finska Nurmijärvi, ett par mil från Helsingfors, ner till grunden. Hälften av ridskolans 24 hästar dog i branden.

Branden startade tidigt på tisdagsmorgonen, i en del av det 600 kvadratmeter stora stallet. Räddningstjänsten var på plats vid halv sjutiden på morgonen, men kunde inte rädda hästarna.

Ridskolans resterande tolv hästar fanns i två andra stallbyggnader och klarade sig oskadda, rapporterar Åbu Underrättelser.
Det är ännu oklart vad som orsakade branden.

Källa: www.tidningenridsport.se


Vila i frid hästarna. Vet precis hur det är. Som ni vet brann min finaste inne i december 2011, samma morgon som vi skulle ha flyttat från botorp till valåsen. På morgonen skulle vi hämta honom kl 08.00, all utrustning var redan flyttad. Kl 05.30 ringer de från ridskolan och säger att stallet brunnit ner, alla 8 hästar....


Tänker på dig finaste Knut :love: :love:



(2) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagens planer

Hej!

Idag skiner solen och det är riktigt skönt ute, så Ziro får sig nog en uteritt. Jag funderar på det där med galoppen. Sticker han bara sådär som han gjorde lyssnar han inte alls, utan blir helt "borta". Jag tog tag i honom men han brydde sig inte alls. Kanske bättre att ta ett lite skarpare bett så det inte blir dragkamp? Bland det värsta jag vet är att dra i munnen, men sticker han och det kan komma en bil måste jag ju för hans egen säkerhet.

Grejen är den att jag inte har skarpare bett. Hackamore skulle nog inte funka, för han gillar inte direkt hackamore? Hur ska man säga... Tar man lite i honom drar han upp huvudet som en kamel och blir verkligen arg, så han gillar det inte.

Får se vad jag hittar på. Idag kör vi vanligt tränsbett och hoppas att han sköter sig helt enkelt :)



500:e inlägget btw :)



(0) kommentarer Kategori: Dagens planer / länk

   

Film från LB:1

Här är filmen från i söndags :)






(2) kommentarer Kategori: Bilder / Filmer / länk

   

Önskeinlägg

du rider så bra! kan inte du göra ett inlägg om olika former? det skulle va kul :)

Svar: Tack för en fin kommentar!

Att hästen går på tygeln är en förutsättning för dressyr och även nödvändigt för många moment inom andra grenar av ridsporten. En regel som brukar tillämpas är att vanlig skolridning övergår i dressyr när hästen går på tygeln.

En häst som går på tygeln rör sig samlat och "trampar under sig". Den böjer samtidigt på nacken och söker stöd via tygeln i ryttarens hand. Detta gör att hästen blir mer fokuserad och mer uppmärksam på ryttarens signaler.

En ovan ryttare men tyvärr även vana ryttare kan ibland rida hästen i fel form. Hästen kan ha böjd nacke och höjd rygg men ändå gå i fel form. Om nosen går för långt fram eller för långt bak kan det vara skadligt för hästens nack- och bogmuskulatur men även på ryggens tornutskot vilket kan resultera i så kallade kissing spines. Förenklat kan man säga att om nosen är för långt indragen mot bogen säger man att hästen går "bakom hand" och om nosen är för högt placerad eller för långt framåt säger man att hästen går "över tygeln" eller "framför hand".

Med lodlinje menas en lodrät linje mellan hästens öga samt mungipa. Om ryttaren rider med för hård hand eller "sågar" hästen i munnen med bettet så kan det resultera i att hästen går ”bakom hand”. Många ryttare förstår inte att de "sågar" hästen i munnen då de tar så kallade "ledande tygeltag" upprepade gånger efter varandra. Den typen av hjälpgivning gör att hästen istället släpper bettet och går bakom hand, det vill säga inte på bettet/tygeln. Den här typen av hjälpgivning är skadlig för hästen.

Ett enkelt sätt att se att en häst går bakom hand är att den går med nosen i eller bakom lodlinjen genom ögat och att den svankar med ryggen (vilket kan leda till skador på ryggraden, så kallade "kissing spines"). Hästen ser även ut att ha sänkt frampartiet och höjt bakpartiet, det vill säga motsatsen till hur hästen ser ut när den är korrekt samlad (se samling). Om hästen går i en låg form där hästen har "sågats" i munnen så att dess huvud sänks och samtidigt går med nosen mycket nära bringan (så kallad rollkur), så svankar den ibland inte, men det beror då på att musklerna inte är anspända i en sammanhängande muskelkedja "från nackkota till bakhov" utan istället sträckta vilket kan vara skadligt för hästen då den bär en ryttare. I galopp kan hästen välva länden även om den går med nosen i eller bakom lodlinjen genom ögat, men hästens "muskelkedja" är på grund av nosens placering dock inte intakt. Nackbandet måste vara sträckt och hästen kan enbart sträcka det om den går med mungipan i lodlinjen genom ögat. Detta är nödvändigt för att optimera hästens motorik, men även för att undvika skador på bl a ryggraden.


Rollkür

Källa: Wikipedia.

Jst nu rider jag Ziro i en låg form i början och slutet av ridpass. Detta för att han ska höja ryggen ordentligt och komma igång/varva ner efter ett ridpass. Under själv arbetsdelen av ridpasset rids han i en lite högre arbetsform, med inslag av en mer samlas form. Vi har bara börjat med den samlde formen än, så jag rider bara  kanske 1 minut samling, sedan arbetsform igen och sedan 1 minut samling osv.



Har bara läst igenom det här lite snabbt, så ser ni något helknasigt så säg till :)





(0) kommentarer Kategori: Tips / länk

   

Hejsan

Hej!

Blev ingen vidare bra update idag. Han inte åka till stallet då jag följde med Jonna hem och tokpluggade. Har matteprov imorgon och låg 50 tal efter, bra där? Vi gjorde väl det mesta och det mesta satt, så helt okej borde det gå. Mamma tog hand om Ziro idag iallafall och red Valle. Hon hoppade Valle för första gången också! Det hade gått bra och båda tyckte det var kul.

Ska försöka fixa filmen från igår nu, så får ni den ikväll eller imorgon förmiddag :)






(0) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Bilder från tävlingen

Här kommer ett par kassa bilder från igår :)






(1) kommentarer Kategori: Bilder / Filmer / länk

   

Hemma från tävling

Hemma från tävlingen nu. Är både nöjd och irriterad...

Framridning: Han var helt okej. Mer än så ger jag honom inte, faktiskt. Han var lite ouppmärksam och tuggade väldigt mycket på bettet. Ibland när vi galopperade gjorde han världens bakuter och caprioller, som väntat alltså. Hade faktiskt hoppats att ahn mognat liiite, men det verkar som det gått åt andra hållet?

På banan: Jag är inte helt nöjd med min ridning, men EXTREMT nöjd med Ziro! Han lyssnade skitbra, gjorde det han skulle och var pigg och framåt (lite väl pigg kanske?;)). Dock var domaren toksnål! H*n skrev saker som inte alls stämde med det som filmen visar och det andra sa, så procenten blev bara 63.79(?)%. Vinnaren hade 6 poäng mer än mig (1,8%), det var 6 placerade men jag blev inte placerad. Så sjukt jämnt i toppen var det. Mellan den som vann och den som kom på 13/14e plats skiljde det 10 poäng.

Jag är nöjd med Ziro, men irriterad över att jag vet att vi hade kunnat vinna ganska lätt om jag ridit lite bättre och domaren inte legat så lågt.

Laget kom iallafall 2a, så en liten blå rosett fick vi med oss :)
Slutkommentar: Fin ponny som rör sig väl, men behöver ridas ihop lite mer och bli lite mer självbärig.






(1) kommentarer Kategori: Tävlingar / länk

   

San Ziro


Är nog i stallet nu (tidsinställt) och ska strax åka! Vi får hoppas att Ziro sköter sig på första tävlingen efter mer än en månad. Sen om vi får ett bra resultat kan även minsta lilla poäng göra skillnad för laget. Vi gör vårt bästa iallafall, mer än så kan vi inte göra :)



(0) kommentarer Kategori: Tävlingar / länk

   

Nytt!

Det skitsnygga orangea schabraket från schockemöhle finns hos www.chevalridsport.se nu :D Kommer absolut bli ett av mina nästa inköp!





(0) kommentarer Kategori: Inköp / länk

   

Morgon

Idag har vi morgonen i stallet, så jag åker nu. Sen hem och sova en stund till innan vi åker ut igen och knoppar och fixar Ziro. Ziro får gå ut på morgonen eftersom vi startar 16.07. Sen ska jag bara göra rent svans och ben, då han är väldigt ren och fin på kroppen.





(0) kommentarer Kategori: Tävlingar / länk

   
RSS 2.0