Proppen gick

Var och shoppade idag, och fick med mig en del hem. Ni får se vad imorgon :)

Idag när jag stog och borstade Ziro gick proppen. Det gick alltså inte rida i ridhuset eftersom lampan inte funkade. Därför stog jag och borstade honom, trimmade hovskägget och kronranden litegrann. Ska göra det på lördagkväll igen, men nu hade jag ju ändå inget att göra i någon timme.

Sen ut med hö i hagen, fylla på vatten, fodra hästarna och så hem.






(0) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Fråga till er

Hoppning eller dressyr?






(7) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Ännu en diss

Dom här stövlarna, nej... Gummistövlar av fulaste typ, finns på www.charlies.nu för 429:- om du nu skulle ha kass smak!



(0) kommentarer Kategori: Hiss / Diss / länk

   

Diss

Av vilken anledning behöver man rida med sporrar, spö eller starka bett varje dag? Det leder till en häst som inte kommer bibehålla sin känslighet för skänkeln, tygeln eller lyssna utan spö. Jag tycker rent ut sagt att det är dåligt av ryttare att rida med ovannämda varje dag, det sabbar för ekipaget i längden.

Jag använder aldrig sporrar på träning eller vanlig ridning. Bara på tävling för att kunna förfina hjälperna och göra dom mer osynliga. Spö rider jag nästan bara med på träningar om det behövs. Känner jag att han tjaffsar emot eller något sånt, då kan jag ta det och bara peta, aldrig slå, på honom. När jag känner att han har gett sig så lägger jag ifrån mig spöt. Ska jag rida ut ha jag med mig ett spö, eftersom han kan bli fjantig och stanna och stegra, då kan man behöva peta fram honom.

Det händer dock att jag rider med spö till vardags ibland, om jag ska rida ett hårt pass t.ex. För att få igenom saker lite mer, bygga mer styrka på ett bra sätt. Ibland för att få honom att ta i lite mer, få liite mer uppmärksamhet.

Vanliga ursäkter för att rida med spö/sporrar:

Den går inte fram annars.
Den lyssnar inte annars.
Den är okänslig
.

Har man dessa problem tycker jag tvärt om, att man ska ta itu med problemen utan spö/sporrar. Hästen SKA fungera utan hjälpmedel som spö/sporrar/skarpa bett, det ligger i grunden.








(0) kommentarer Kategori: Hiss / Diss / länk

   

Shoppning!

Idag ska jag och mina två bästa kompisar till stan och shoppa lite människokläder (för en gångs skull ;)). Vi kommer ha det asroligt tror jag, det har vi alltid. Ska se om jag får lov att ta några bilder på dom så får ni se lite vardagliga bilder och inte bara hästbilder.

Sen på kvällen blir det stall såklart! Ska rida igenom Ziro lite grann :)

Igår kom förresten mitt schabrak från Tyskland som jag beställde för 5-6 veckor sen! Har specialdesignat det så det tog ett tag, men det är SÅ läckert! Iallafall i mina tankar... Har inte sett det än men ska hämta ut det idag och så ska vi väl använda det på söndag vet ni, så det blir en komplett, röd outfit. Outfiten man har på sig ger oftast ett intryck på domaren, vilket i sin tur kan ge högre poäng om domaren gillar en. En stilren outfit = bättre intryck och bättre poäng.






(0) kommentarer Kategori: Dagens planer / länk

   

Inget för oss

Idag gick det inget vidare att rida idag. Han var ganska springig, lätt och fin i munnen men symaskin i benen, vilade inte på steget och var ganska spänd. Fick jobba mycket med det, i lättridning för att lättare reglera takten. Han blev faktiskt ganska lugn ett tag och jobbade bra, men fick ingen power i steget och inget schwung, inget vilande på steget.

I galoppen var han oftast fin, men som sagt springig och inte helt avslappnad. Gjorde mycket fattningar från ryggning, från halt och från skritt. Till slut gjorde han det kanonfint och gick naturligt i en samlad galopp. Han är ju ganska lång i ryggen och kroppen, men kortar ihop sig och samlar sig väldigt lätt. Det är i stort sett bara att ge honom hjälperna så håller han sig där tills man säger något annat.

Gjorde ett par travökningar också. En del blev kanonbra (dock behöver han blir snäppet stadigare i formen), medans andra blev springiga och snabbare och snabbare.

Förvänd galopp gjorde han riktigt bra! Ett byte gjorde han i högergaloppen när dte blev jobbigt, men han fick fatta ny och fick ett "straffvarv" i förvänd ;)

Det går verkligen aldrig BRA att rida i vårat ridhus. Det är stolparna tror jag, och underlaget. Vi är båda helt enkelt trötta på det.


Skum vinkel i asdålig mellantrav, det får vara Dagens ridpass-bilden idag.



(2) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Dagens planer

Hej!

Idag ska Ziro få sig ett hårdpass i ridhuset. Börja med lång framskrittning och sedan trava igång lång och låg, öppnor och skänkelvikningar, överdriva böjningen lite för att verkligen få igenom honom ordentligt. Serpentiner med halt på medellinjen, variera ryggning/halt för att få honom lyhörd och uppmärksam.

I galoppen ska han inte få springa ifrån mig, utan galoppera stort och luftigt, men i ett lugnt tempo. Förvänd galopp ska vi fortsätta jobba med, så det verkligen sitter inför våren.

När han är uppvärmd blir det travökningar och mellangalopp snett igenom. Inte springa ifrån mig, göra lugna övergångar och väldigt tydliga. Sen vill jag gärna få igenom den där fiiina traven han får när han är avslappnad och jobbar med hela kroppen!

Vi får se hur det går, han har ju trots allt ridits ut 2 dagar i rad och igår busade han i ridhuset.






(0) kommentarer Kategori: Dagens planer / länk

   

Favoritbilder

Det här är några av mina favoritbilder på Ziro. Sååå snygg i sitt nya träns i juli(?)!


Han hade inga lindor då han var lite konstig efteråt (visade sig att han var extremt kissnödig, men hade hållt sig hela ridpasset så det gick lite trögt), så jag tog av honom all utrustning för att kolla igenom honom.




(0) kommentarer Kategori: Bilder / Filmer / länk

   

Ge mig!

Den här tävlingstoppen från Equiline är så galet snygg! Kikade på den på mässan men hade inte tillräckligt med pengar kvar just då för att köpa den, dessutom har jag ju precis köpt en från Pikeur. Jaja, den finns på www.charlies.nu för 1249:-






(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Ge mig!

Den här tävlingstoppen från Equiline är så galet snygg! Kikade på den på mässan men hade inte tillräckligt med pengar kvar just då för att köpa den, dessutom har jag ju precis köpt en från Pikeur. Jaja, den finns på www.charlies.nu för 1249:-






(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Hiss

Hittade den här snygga jackan från HV Polo på Grand-Prix. Ser ju väldigt mysig ut och kan nog bli snygg att rida med, med rätt matchning alltså.





(0) kommentarer Kategori: Hiss / Diss / länk

   

Startider (usch)

Typiskt va? Startar tidigt i båda klasserna, just my luck... Jaja, inget att göra åt. Jag blir bara så HIMLA nervös och skakig om jag hamnar i ledning, man vill ju gärna vinna! Dessutom, skulle jag komma i topp 3 måste jag sadla av efter ritten, sadla på inför prisutdelning, sadla av innan nästa klass osv... Har verkligen prestationsångest, känns som många har ögonen på en, hånflinar när det går dåligt osv...


Har hört att det är dom BÄSTA på den här nivån som kommer hit, typ eliten på den här nivån (kan man säga det?). Jaja, citat från Madde: "Blir ni placerade är det jävligt bra, hamnar ni i mitten är det också jävligt bra". Vi får göra vårat bästa helt enkelt :)





(2) kommentarer Kategori: Tävlingar / länk

   

Trött...

Så sjukt trött, så jag tar en dusch och sen tar jag nog natten. Har fixat tidsinställda åt er tills imorgon, så ni har att läsa :)





(2) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Ge mig!

Den här tävlingstoppen från Equiline är så galet snygg! Kikade på den på mässan men hade inte tillräckligt med pengar kvar just då för att köpa den, dessutom har jag ju precis köpt en från Pikeur. Jaja, den finns på www.charlies.nu för 1249:-






(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Stallet idag

Kom precis hem från stallet nu. Började med att mocka och fylla på 3 kärror med torv i Ziros box, så han har det riktigt mjukt och varmt.

Idag klädde jag in Ziro i heltäckande benskydd + boots och vågade släppa honom i ridhuset. Hjärtat i halsgropen hela tiden, men han sprang omkring utan minsta lilla skråma idag, skönt! Han var riktigt busig och bara drog iväg så fort jag tog av honom grimman.

Sen tömkörde jag Valle en stund. Han var inge rolig alls utan stog emot och var inte säskillt arbetssugen. Gjorde det bästa av saken och försökte lösgöra honom. Volter och förvända öppnor, vilket han gjorde bra men var som sagt ganska ovillig...

Såhär ser förresten bilderna ut som sitter på min vägg nu :)



Finare i verkligenheten. Sen tror jag att när jag får en RIKTIGT fin bild ska jag beställa den som stor affisch och ha på väggen :)



(0) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Fler bilder

Har har ni ett par bilder till :)



Och så 2 på Valle :)






(0) kommentarer Kategori: Bilder / Filmer / länk

   

Svar på fråga

men du, något jag inte förstår är varför man klipper hästar på vintern? är det inte då dom behöver sin tjocka päls? tacksam för svar för jag känner mig fett dum som inte fattar haha! :)

Svar: Det här är säkert något många undrar, vilket jag kan förstå.

Anledningen är att när hästen rids blir den varm, och har den tjock päls blir den väldigt svettig och alltså blöt. Då måste den torka innan man lägger på täcke och släpper ut den, annars blir den kall och kan bli sjuk. Är hästen rakad blir den inte svettig, och man kan alltså lägga på ett täcke efteråt och släppa ut hästen.

Klipper man hästen får man vara beredd på att ha tjockare och varmare täcken ute, och ridtäcke när man rider.

Jag föredrar klippta hästar, eftersom det båda är snyggare och helt enkelt bättre. MEN, jag hatar filtklippning, halvklippning osv. Fult och skabbigt kort sagt. Huvudet kan man lämna (men helst raka det också) men resten ska klippas!


Klippt.


Oklippt.



(0) kommentarer Kategori: Svar på tal / fråga / länk

   

Vad vill jag läsa på en blogg?

Dom få bloggar jag läser uppfyller mina krav, men det är bara ett par stycken.

Jag vill såklart se bra uppdatering. Sen är något som jag tycker om att läsa om "dagens ridpass". Intressant och lärorikt tycker jag. Utrustning och åsikter kring utrustning är ju alltid kul, Hiss/Diss ni vet? Jag gillar bloggar som sticker ut och provocerar, men det är inget måste.

Har ma varit och tävlat, hoppning eller dressyr spelar ingen roll, så vill jag ha detaljerad information om tävlingen. Inte bara något kort mobilinlägg "Det gick bra, fick 69% och vann". Jaha okej? Detaljer! Missar, saker man var extra nöjd med, mellan klasserna, framridning osv.

Det här ovan är några saker jag tycker är viktiga. Jag försöker skriva om det på min egna blogg, så mycket jag kan iallafall.

Bloggar jag läser:

www.linnolsson.se
www.gennes.se
www.dressyrsnack.se
www.dressyrmupparna.se
www.johannagrant.se

Det är i stort sett dom jag läser regelbundet.

Har ni blogg? Länka i en kommentar, jag skulle inte ha något emot att läsa fler bloggar :D



Bilder och filmer är ju såklart ett måste! Inlägg utan bilder blir så tråkiga...



(4) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Kvällsfodrat

Var iväg till stallet nu igen och tog in Z & V och kvällsfodrade alla hästar. Supermysigt att ha kvällen tycker jag, alla hästar får mat och står och tuggar, alla är nöjda och glada, ge Z en extra morot, mys!


Random bild på världens sötaste rumpa!




(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Svar på frågestunden

Har du tävlat / varit på crk (christinehamns ridklubb)? Om ja, vad tkr du om klubben och anläggningen?
Svar: Inte tävlat, men jag tog mitt gröna kort där! Tycker det är en superfin klubb, stort och ljust ridhus :)

Kmr du tävla Valle ngt i år, eller kanske din mamma?
Svar: Nej det tror jag inte.

När ska ni flytta till det nya stallet?
Svar: Jag vet inte riktigt, men mitten på mars/början på april kanske? :)

Ngra this or that:

Spån/
torv
Värmlands tävlingar/ Örebros tävlingar
Skid/solsemester

Vem är din värsta konkurrent?
Svar: Värsta konkurrent? Det kan jag inte svara på, men jag kan rada upp ett par fina ponnysar: Cherry IV, Dizney (stavning?), Prince Exellence (stavning?).

Hur ofta planerar du att tävla i år? Jag menar varje helg eller varannan och så?
Svar: Ungefär varje-varannan helg, men såklart vilo-/busperioder också :)

Hur långt åker ni för att tävla som max?
Svar: Just nu runt 12-13 mil.

Hur är din häst i transporten? Är han svår att lasta eller så?
Svar: Han står alltid stilla och är lugn. Han har varit lite krånglig (stegrat, kastat sig osv) men vi har tränat bort det, så nu behöver jag oftast inte ens följa med in. Och man behöver faktiskt inte vara med i ponnyakuten för ett lastproblem ;)

Ska du tävla ngn hopptävling i år?
Svar: Ja absolut!

Hur ofta hoppar du och Ziro?
Svar: Jag skulle vilja hoppa 1 gång/vecka, men nu blir det kanske 2 gånger/månad.

Hur högt?
Svar: Runt 80 cm (fegis)

Helt ärligt nu - varför är du så himla spydig och hur kan du säga att Ziro är den finaste dressyrponnyn i Värmland+Örebro? Folk frågar, och fine, vissa kanske inte är avundsjuka men det är verkligen inte jag. Du ska nog se dig om innan du börjar breda ut dig. Har du missat Clever Ever, Brodals Mistral, Jacobs Delicato, Hendregarth Tom, Prince Amadeus, Drizzle TEX? Dom har väldigt mycket bättre steg än Ziro. Det ser faktiskt ut som han har fyrtaktig galopp? Titta dig omkring innan du snackar en massa dynga. Jag är inte avundsjuk - jag säger bara sanningen och den verkar inte du riktigt fatta ? Jag tycker Ziro är fin men han är ingen SM ponny?
Svar: För att det är sant? Han kanske inte är bäst just nu MEN han är 6 år, riden sedan han var 4½ år ungefär. Ändå ligger han i toppen på i stort sett alla tävlingar vi åker på. Flera av ponnysarna du skriver om har vi mött, och slagit. Andra ligger på SM nivå, vilket vi inte gör ÄN, men jag tycker att Ziro är finare än vilket SM ponny som helst. Skönhet ligger i betraktarens öga.

Fyrtaktig galopp? HAHAHAHA! Hans takt i alla gångarter är mycket bättre än dom flesta andra ponnysars är. Men såklart, det är inte lätt att se för det otränade ögat kanske? Sanningen är: Ziro kommer komma till nationell nivå, han kommer prestera och leverera, och då kommer du vara en av dom som står där och gapar.

tycker du de är kul att tävla?
Svar: Självklart, annars hade jag inte gjort det :)

va är de bästa / sämsta med att tävla?
Svar: Det bästa är när det verkligen funkar, man ger allt tillsammans och det ger resultat. Det sämsta är nog tvärt om, ingenting funkar...

tycker du och ziro passar sjukt bra tillsammans och han är en super fin ponny!
Svar: Tack så jättemycket!

När fyller Ziro år? Hur gammal han är/blir i år?
Svar: Den 27/5 tror jag? Han blir 7.

Hur många ägare han haft och varifrån kom han?
Svar: Han har haft 3 ägare ink. mig, och han är född i Gnesta :)

Hur mycket % har du fått på tävlingar som högst/lägst.
Svar: 76% som högst och 52% som lägst.

Har Ziro tävlat förut, i så fall vilka klasser?
Svar: Nej, inget alls innan mig :)



(0) kommentarer Kategori: Frågestund / länk

   

Failbilder @ Ziro

Här kommer skumma vinklar, felsteg och kast med huvud. Enjoy!


(Jag drar honom INTE i munnen, han kastar alltid med huvudet rätt upp när han blir taggad, ni ser även att han taktar)


Mamma kapade kroppen...


Asså dör...






(0) kommentarer Kategori: Bilder / Filmer / länk

   

Dagens ridpass

Hej! Hann inte blogga imorse då vi åkte till stallet direkt nästan.

Jag red ut en sväng på Ziro, och han var minst lika pigg som igår! Vi mötte en bil med släp (som han mött på 6374638 gånger förut) och den var ju totalt livfarlig. Han kastade sig bakåt, backade, stegrade och var allmänt fjantig. Till slut kom vi förbi iallafall.

Nu är det ganska upptinat i backen så vi kunde trava och galoppera i en del backar, och han tyckte det var skitkul! På vägen bort fick han busa och bara "vara". Sen på vägen hem blev det dressyr istället. Han var fin då och då men för det mesta ville han bara springa och lyssnade inte så särskillt bra.

Sen skrittade jag ut en sväng på Joyan (ponnyn jag haft hand om i 3 dagar). Hon var lite fast i vänster men ju mer jag jobbade henne desto finare blev hon. Till slut kunde jag bara hålla i tyglarna så gick hon i en rund och låg form, superfin!


Joyan :)



(0) kommentarer Kategori: Dagens ridpass / länk

   

Bloglovin

Tänk på att ni kan följa mig med bloglovin! Klicka på ikonen till vänster i menyn så kommer ni till sidan :)





(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Bilder från idag

Här kommer den första delen av bilderna. Glömde förresten säga att jag knoppade Ziro, visst är han snygg? :D


Jag får typ panikattacker, så himla, galet, sjukt söt!



Den här bilden gillar jag, så fin!



Kolla in biffnacken. Såg det när jag red, han har biffat på sig under vintern!




(0) kommentarer Kategori: Bilder / Filmer / länk

   

Sista chansen

Sista chansen att fråga något i frågestunden/this or that idag, senast 16.00 imorgon, sen svarar jag :)

Tryck HÄR för att komma till frågestunden.






(0) kommentarer Kategori: Frågestund / länk

   
RSS 2.0