Onsdag

Idag tror jag inte att jag ska rida. Banan är sjöblöt och jag vägrar rida i ridhuset för 3e dagen i rad. Rida ut är inget alternativ, för när jag ska till stallet sen kommer det vara kolsvart ute. Suuuck, en bana med drenering och bra underlag hade ju varit bra! Någon som vill sponsra???
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Smygkollar

Måste erkänna att jag redan sitter och smygkollar på nationella tävlinagr nästa år. Vill åka på alla som vi har möjlighet att åka till, för vi kommer behöva alla chanser vi får, om vi ska försöka oss på att kvala SM. Ja vill bara kvala, jag behöver inte ens delta! Bara kvaaallaaaa, hur grymt skulle inte det vara? Ponnyn och ryttaren som aldrig skulle kunna gå högre än LB-LA, komma till SM? Vi skulle knäppa många på näsan, och det skulle kännas awesome.
 
Här är några tävlingar som jag bestämt (ja pappa, jag har bestämt) att vi ska åka på nästa år :)
 
 
Dom som vi SKA på är rödmarkerade :)
 
Jag har inte kollat klasser, men minst 1 FEI per tävling, så vi har väl runt 10-11 chanser på oss att kvala.
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Effektivt och bra pass

Idag började vi knackligt med att Ziro var ignorant för mina skänklar, vilket han aldrig är annars. Lat dag tänkte jag, så jag sa till honom på skarpen. Första gången blev han chockad och gjorde som jag sa ett tag. Andra gången blev han tvärförbannad och gjorde ett par rejäla bakuter. Men efter det så lyssnade han. 
 
Vårat andra problem då. Jag fick ingen snurr i bakbenen! Jag ville att han skulle trampa med bakbenen, inte halvdra dom efter sig. Jag fick göra en massa "tråkigt" arbete, som halter, övergångar och ryggningar innan det släppte. Då fick han en skrittpaus.
 
När vi började trava igen så var han SÅ fin, vi verkligen flög fram! Bakbenen trampade som aldrig förr, han hade schwung och takt, den ultimata samlingen verkligen! Jag passade på att göra ett par travökningar, och han tog i så mycket han bara kunde, och det såg SÅ häftigt ut!
 
Galoppen idag var kanonfin! Ökade och minskade hur fint som helst, enkla bytena satt, och ja, min ponny är världens allra bästa :love:
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Lilla landet lagom

Jag kollade igenom mitt arkiv av kommentarer, och upptäckte en sak! När Ziro och jag tävlade LC med "ok" resultat, så fick jag rätt många positiva kommentarer, grattis-kommentarer och sådär. Men när vi gick uppåt i klasserna och dessutom med bra resultat, då började elaka kommentarer komma in. "Du kommer inte längre än så". "Han har ingen gång eller utstrålning". "Du kan ju inte göra så, du måste göra si, annars förstör du honom".
 
I början tog jag faktiskt åt mig. Kanske har dom rätt? Men våra resultat, tränare och domare sa något helt annat. Ziro har gång, han har ustrålning och jag rider honom rätt, och vi har framför allt kommit LÄNGRE. Ziro har Det. Det som domare gillar, det som tränare gillar och som JAG älskar!
 
En elak kommentar idag rör mig inte i ryggen. Jag vet vad jag vet, jag har alla protokoll med alla fina ord, filmer där tränare öser beröm över oss.Så varför skulle jag ens tänka på att bry mig om elaka kommentarer? Finns absolut ingen anledning.
 
Får du en elak kommentar, ta INTE åt dig. Jag tänker såhär: Om någon nu säger att du elelr din ponny är dålig, så betyder det helt tvärt om. Annars skulle inte denna person ha skivit som den gjort. Det är ren och skär avundsjuka, inget annat. Låt det rinna av dig, glöm det! Fokusera på dom fina kommentarerna, för dom kommer från självsäkra människor som faktiskt är GLADA för någon annans skull.
 
Det är DOM som gör bloggandet värt!
 

 
 
 
/Nathalie

(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Rysningar

Åh, jag får verkligen rysningar när jag kollar på filmen! Vi (detta kanske låter...okänsligt?) utklassade motståndarna, trots en bakut.
 
En 6a, en 2a, resten 7or och 8or, och en 9a.
 
Ärovarv är dock inte våran starkaste sida ;) Det är liiite för kul att springa runt där!
 
 
 

Domarens kommentar: Härlig ponny! Bra takt och lätta gångarter. Några missar, men annars ett lydigt och säkert program.
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Robot

Kommer n ihåg att jag någon gång skrev att jag INTE gillar när ponnysar har höga knälyft? En ponny för mig ska vara en ponny, inte en robot. Jag tycker att ponnysar med höga knälyft ser ut som robotar, och det är inte fint. Filmen nedan visar vad jag menar:
 
 
Det ser stressigt ut, och ponnyn ser helt ärligt talat ut som en robot, som bara går där och sprätter med benen.
 
I ökningar, sure, lyft på benen! Det visar power, men i övrigt så vill jag bara ha en bra takt, schwung och lätthet. Inga gigantiska knälyft.
 
Haha, jag måste vara den enda hästmänniskan som tycker såhär? På stora hästar är det dock annorlunda, det är mer passande. Men på ponny, nejtack!
 
 
/Nathalie

(3) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Bra pass!

Idag red vi barbacka i ridhuset eftersom det är skitväder ute.
 
Redan från start var Ziro kanonfin! Vi gjorde en del skrittpiruetter eftersom vi bheöver träna på dom, och ryggningar också. På senaste tiden har dom blivit alldeles sneda, men idag blev dom raka och fina :)
 
Traven var gudomligt fin hela passet! Jag satt och log hela tiden tror jag. Vi flyttade bakdelen innanför, flyttade framdelen och gjorde massa sidvärtes. Kanonfin som sagt.
 
Galoppen. Asså, skrattar nästan när jag tänker på det. Han drar ner huvudet mellan frambenen och verkligen studsar fram, så sjukt söt! Höll på att åka av för att jag skrattade så, men efter ett par försök så kunde vi galoppera normalt och göra några enkla byten. Allt flöt på så fint att jag inte red mer än 30 minuterm och imorgon åker vi till botorp tror jag :)
 
Två bilder på bebisNinja, bara för att hon var så söt då ;)
 
 
/Nathalie
 

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Gårdagens ridpass x2

Igår red jag först Valle.
 
Vi red ut i kanske 1,5 timme. På vägen dit var han rätt så seg, men efter att vi travat första gången blev han lite mer framåt. Vi svängde in på en igenvuxen gammal bilväg, och där galopperade vi. Jag hoppade av och drog fram en liten gran som vi hoppade över sen också, det tyckte han var kul!
 
Sen när vi kom tillbaka till stallet var det dags för mitt lilla krutpaket att komma ut också! Vi red samma sväng som jag och Valle gjorde. Ziro är ju lite (läs mycket) mer framåt än Valle, så han försökte hela tiden öka i galoppen, gjorde en del språng och småbockningar, men INGA bakuter! Idag var han mogen, min lilla skit ;)
 
Ziro fick också hoppa över granen, och han hoppade lite (läs mycket, igen;)) högre än Valle, rädd om fötterna, ifall granen skulle försöka käka upp honom ;)
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Humor

Bara jag som tycker det här är skitkul haha?
 
 
Haha...
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagens ridpass

Idag tog vi ett pass på banan, och innan jga satt upp så bestämde jag att det skulle bli ett bra pass! Det började dock dåligt med att Ziro var tittig och hoppig som tusan när vi skrittade ut 20 minuter.
 
På banan var han väldigt ofokuserad först, och kollade på annat. När jag gjorde en halvhalt för att få lite kontakt med honom så trodde han halt, och det blev bara hackigt, oflyt. Men efter hand blev det bättre!
 
Sen travade vi igång, och det var kallt ute! Kändes som vi båda behövde bli ordentligt varma, så han fick trava på ordentligt i låg och lång form, göra tvära skänkelvikningar och halt-travövergångar. Han var riktigt fin! Några gånger fick han för sig att något var jättefarligt och drog iväg ett par språng följt av en bakut, men annars var han jättefin!
 
Själva huvuddelen av passet bestod av mycket galopp och galoppfattningar från trav, för jag tycker det har varit svårt. Idag funkade det jättebra iallafall :) Vi gjorde även ett par öppnor i galopp, följt av hög samling och sen en ökning, för att kolla så han verkligen var med på det jag gjorde. Det var han! Det blev även mycket enkla byten där vi varierade mellan att fatta förvänd och rättvänd galopp.
 
Höger förvända behöver stärkas mer, för han försöker hela tiden smygöka när det blir jobbigt. Men den är absolut inte dåligt och det syns inte, men det känns litegrann.
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Graman

Att rida med graman eller inte? Många gör det, medan andra (som jag själv) aldrig gör det.
 
Gramanen ser ut såhär:
Den fästs i sadelgjorden, och blir som en extra tygel. När man tar i den "drar" den ner huvudet mot fästet, och får då hästen att "gå i form" som användarna tror. Hittade en bra text om det:
 
Den aktiva gramantygeln, drar huvudet ner och in i en riktning mellan fästet på gjorden och händerna, och fängslar hästen. Det finns utrymme att röra sig inne i fångenskapet, men inte i önskad riktning – framåt-nedåt och utåt.
 

Hästen kan böja tillbaka huvudet (gröna läget). Den kan också förkorta halsen och lyfta huvudet uppåt (röd position) , för att komma ifrån gramanens verkan i bettet.
För att hästen ska kunna slappna av i käken och nacken, samt sträcka framåt-nedåt-och-utåt som är önskvärt, måste ryttaren släppa efter helt på gramanen. Detta är dock inte vad graman-användare tenderar att göra! Istället tycks mycket av problemet ha sitt ursprung med en okänslig hand som motvilligt ger efter, och sällan med någon bra timing. Stretching är inte en prioriterad fråga för dessa ryttare som att dra ihop och korta upp formen.
 
Källa: http://lycklighast.wordpress.com/2012/01/02/inspanningstyglar-graman/
 
Det här som många tycker är så bra, är inte bra. Folk försvarar sig med att om gramanen används rätt så är den bra, men används den så blir det FEL!
 
Jag säger såhär: Kan du inte rida din egna häst i form, då ska du INTE rida på graman heller. Många ryttare som rider med skarpa bett ofta får en stum häst, och väljer då gramanen när dom sedan ska rida på tränsbett. Och så kallar dom sig duktiga ryttare? En duktig ryttare kan rida sin häst i form utan en massa hävstångsbett.
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Min åsikt

Började skriva ett åsiktsinlägg igår. Skrev ett LÅNGT inlägg om ryttare på framridningar, men blev inte nöjd och raderade allt. Det kändes inte som jag lyckades skriva det jag ville i rätt ord.
 
Så jag vill ha ett nytt ämne! Vad vill DU ha min åsikt om? Seriöst inlägg, som jag lägger ner tid på. Får jag flera förslag gör jag flera inlägg, oki? :D
 
Ge förslag, vad ska jag skriva om?
 
(Hade ingen hjälm bara när bilden togs!)
 
/Nathalie

(3) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Bildminne

När vi flyttade till botorp så hade vi en del problem med galoppen. Det här ridpasset var då det  släppte :)
 
Det var inget krävande pass eftersom galoppen varit så svag, men här hade det alltså släppt, och vi kunde galoppera normalt i ett lugnt tempo!
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Filmminne

Det här var en av de första tävlingarna i år, den första där han inte bockade i programmet! Vi hade en grov miss, men det var mest mitt fel. Annars skötte han sig bra, även om en hel del saker var dåliga. Vi fick 64% tror jag, och det blev en 5e plats!
 
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Galen piggelin!

Igår var Ziro en galen piggelin! Vi red ut, och han var så övertaggad att han inte kunde galoppera. När jag gav galoppskänkel sprang han på tvären, studsade och stegrade. När vi väl kom fram i galopp så drog han ner huvudet mellan frambenen och bockade som en tok! Tur att man är van vid hans konster, annars hade jag nog flygit av!
 
Idag hade vi utvecklingssamtal på skolan, så Ziro fick vila. Imorgon är det ett hårt dressyrpass som gäller :)
 
Imorgon kommer bildminne och filmminne, och ett åsiktsinlägg, så kolla in då :D
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Hur kan man älska någon så mycket?

Finns inga ord för hur mycket jag älskar min fina ponny, aldrig i livet vill jag vara utan honom, fina San Ziro :love:
 
 
 
/Nathalie

(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Tisdagshumor

Känner ni igen er?
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Utevistelse

Hur ser ni på det där med utevistelse? Ska hästarna gå ute 24/7 eller stå inne hela dagarna? Själv är jag nog ett mellanting!
 
Jag tycker det är viktigt att hästarna ska få gå ute i stor hage minst 8 timmar om dagen. Vår hästar går ut (på ett ungefär) klockan 08.00 och vi tar själva in dom vid 16-17 tiden, rider och grejar med dom till ca 19-20. Då får dom kvällsmat och ska sova. Dom står ALDRIG i boxen utan mat eller något att göra, för det anser vi inte är okej, och bara framkallar dåliga vanor.
 
Dock tror jag inte på "hästen-ska-gå-ute-dygnet-runt"skiten. Är det lerigt, kallt, blåser och regnar så tycker nog hästarna att det är skönare att stå inne. "Hästar ska vara hästar"pratet är väl lite gammalt nu? Det skeppet har seglat. Skulle hästar vara hästar så ska dom inte ridas, borstas eller så. Ut med skiten i skogen!
 
Sen är det olika från häst till häst. En del trivs med att stå inne länge, andra inte.
 
Våra "medelsvenskens" hästar går ju ute - vissa mer än andra -, men världselitens hästar går inte ute, eller i så fall i en grusruta alt. liten gräshage, med lindor, skydd, boots och allt sånt. Jag skulle LJUGA om jag sa att jag inte skulle göra likadant. Hästarna är en del av folks arbeten, pengar ska tjänas. Och jag har INGET emot det, sålänge hästarna mår bra och trivs.
 
Jag vidtar försiktighetsåtgärder med Ziro också. Vid ihopsläpp har han skydd + boots, och helst släpper jag ihop på ridbanan. Folk ser mig som töntig och överbeskyddande, och kanske det stämmer. Men Ziro ska hållas igång med tävlingar, han ska prestera och tas till eliten nästa år (förhoppningsvis). Han kan inte behandlas som en skogsmulle, gå med alla olika hästar, ridas utan skydd runt om + boots fram. Samtidigt är han min bästa vän, som jag älskar av hela mitt hjärta och har ett otoligt starkt band med. Skulle han skadas så skulle det förstöra mig.
 
Jag är inget fan av lösdrift eller ha ute 24/7 på sommaren, och helt ärligt talat förstår jag INTE hur folk kan vilja ha sina hästar ute dygnet runt, oavsett årstid eller väder. Det finns sjuka människor som gör sjuka saker, 99% i hagarna. Man har inte ordentlig uppsikt, hästarna skadar sig och ingen ser det, och hur trevligt är det på en skala för hästen att stå ute i ösregn, kalla nätter och blåst? "Lägg på ett täcke." Javisst, men hästar är känsliga i ansiktena, och vad jag vet så täcker inte täckena ögonen.
 
Hur ser ni på det hela? Jag anser att som jag göra är det bästa sättet, men vem gör inte det om sina egna åsikter haha?
 
 
 
/Nathalie

(2) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Klippningar

Dags att klippa hästar nu igen, även om jag redan klippt Ziro. Här kommer ett inlägg med olika klippningar :)
 

Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. En sådan klippning kan ta upp till fem timmar och bör inte testas första gången hästen klipps.


Variant av helklippning
Spara benen och en liten "pad" under sadeln. Klipp ganaschen fram till där tränsets sidostycken ligger.



Filtklippning
Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.
Extremt ful klippning enligt mig.



Spårklippning
Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite. Även en ful klippning. 



Symboler
Klipp en symbol som gör din hästs klippning mer personlig! Kanske initialen i namnet, eller varför inte hela namnet om det inte är för långt? Eller kanske ett hjärta, en stjärna eller en blixt? Låt fantasin flöda!

Källa: www.hippson.se.
 
Ja, som ni ser så tycker jag att filt- och spårklippning är hur fult som helst, skabb ;) Sen finns det såklart flera klippningar.
 
Jag klipper hela Ziro förutom huvudet och en liten padd på ryggen, för någon så liten apparat har jag inte att det skulle gå att ta huvudet. Annars hade jag gjort det!
 
Tänk på att klä på hästen ordetligt om den är klippt, så den inte står och fryser och spänner sig! Ziro har ett back on track och ett 200 grams övergångstäcke på det ute. Inne har han bara back on track :)
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

1 år och 10 månader

Igår hade jag haft Ziro i 1 år och 10 månader! Sjukt vad tiden går fort! Snart har jag haft min bästa, älskade, galna vän i 2 år :love:
 
Sista bilden haha! En annan häst var på väg mot mig när jag tog bilden, men Ziro säger att jag är HANS matte, ingen annans!
 
 
/Nathalie

(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Loppis igår

Igår var jag på hästloppis i Botorp, och gjorde ett par fynd faktiskt!
 
Jag köpte helomslutande benskydd, 2 stycken från Globus till frambenen, 2 stycken från Equine (något billigt litet skitmärke) och 4 stycken helomslutande dressyrskydd, märke okänt (glömde kolla och dom ligger i stallet).
 
Ungefär så ser dom ut, fast dressyrskydden var sjukt snygga :D
 
Sen fick jag med mig ett par vita benlindor, det får man aldrig för mycket av!
Jag fick med mig ett par gummiboots också, bra att ha när man rider ut, speciellt på en liten vilde som Ziro. Gaaaalen ponny!
 
 
Sist men inte minst fick jag med mig ett skärp med blingbling också :D
Alla bilder är från google, då jag fortfarande inte har någon kaaammmerra :O
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Inköp / länk

   

Älskar dig

Ett klurigt önskeinlägg! Det är många jag älskar, på olika sätt, så här kommer en lista och motivering!
 
*Mina föräldrar. Dom ställer alltid upp och offrar sjukt mycket tid och pengar för att jag ska kunna tävla och träna så mycket som jag gör.
 
*Min allra bästa vän någonsin, Jonna. Ah, världens bästa!
 
*Min farmor! Farmor betyder väldigt mycket för mig, som överraskar genom att dyka upp på tävlingar, blir alltid glad när det går bra osv!
 
*Katterna, hunden, och Mårten (Valle). Fina djuren som alltid är glada!
 
*Sist men absolut inte minst, min alldeles egna San Ziro! Världens bästa ponny, bokstavligen :love:
 
 
 
/Nathalie

(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagens och gårdagens Ziro

Igår red jag i ridhuset. Ett hårt och svettigt pass, men det behövdes! Mycket liknande det i förrgår, mycket sidvärtes och igångsättningar och övergångar. Ziro tjaffsade lite när det blev jobbigt, men vi tog oss igenom det och passet var väldigt nyttigt.
 
Idag red vi ut en sväng med mammas medryttare. Det började bli mörkt och var rätt hårt i backen, så vi skrittade mest men travade några korta sträckor också. Ziro fick lite små anfall då. Kastade med huvudet, körde ner det mellan frambenen och studsade jämfota framåt. Jag var tvungen att skratta åt honom när han höll på, för idag var det 100% tillåtet att skutta omkring lite :D
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Framtidsplaner

Önskeinlägg.
 
Ja, framtid kan ju vara mycket, men på tävlingsfronten + framtid om några år tar jag :)
 
Ziro och jag har 2 tävlingar kvar i år. LA;P1 & FEI på båda, och jag hoppas att jag lyckats rida ur dom där busigheterna.

Nästa år har jag redan siktat in mig på våran första nationella tävling, men det beror på om han blir som han var i år. Totalt helknäpp, 50% i LA liksom (för hoppryttare som inte fattar %, så är 50% ungefär samma som 6 nedslag på en bana med 12 hinder. Inte bra!). Men annars blir det nationell FEI i mars!
 
Kvala till SM, stooora drömmen! Jag vet att vi KAN, men det är mestadels jag som sätter stopp. Prestationsångest nivet... Men jag TROR att vi klarar det, annars blir det 2014!
 
Framtiden, alltså om några år, tar jag i ett annat inlägg :)
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Hetpiggponny

Idag gick Ziro i  ridhuset.
 
Jag skrittade fram för hand utomhus, vi gick en sväng. Han var rädd för alllt, och kastade med huvudet och gav mig tjuvnyp.
 
Jag skrittjobbade lite och sen travade vi igång. Han klev på riktigt ordentligt och var väldans pigg och framåt! Vi gjorde massa skänkelvikningar och förvända öppnor, och massa skritt-travövergångar. Han var väldigt fin, och även galoppen kändes bra.
 
Efter en paus jobbade vi under nedsittning och mer samlat. Gjorde mång överdrivna skänkelvikningar för att få honom att trampa igenom ordentligt.
 
I galoppen jobbade vi mycket med lydnad, enkla saker men ändå rätt krävande. Öka på långsidorna, samla i hörnen, halt vid C/A, fram i galopp, och göra om igen. Övergångar, halter och fattningar, stärkande för bakkärran!
 
En gång så verkligen DROG han iväg och  bockade som en tok. I spegeln såg jag hans bakben ovanför mitt huvud.... Jag satt rejält löst, så jag röt till ordentligt och det tog TVÄRstopp! Chockad blev han allt ;) Men sen gjorde han inget mer.
 
Sen övergick vi till att göra förvända öppnor i galopp, där halsen nästan skulle vara rakt, och bakbenen skulle verkligen trycka ifrån ordentligt inunder kroppen. Anfådd och helt genomsvettig blev han = mycket bra! Han kämpade såååå bra, så myyyycket klapp och beröm :)
 
Är jättenöjd, han var superfin för det mesta :D
 
 
 

/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   
RSS 2.0