Träning för Susanne, 4

Ziro var superfin! Liiiite svårt att skritta i dom enkla bytena, och så tyckte vi att C-ponnyn var sååå långsam ;) Men han var superfin iallafall!


(0) kommentarer Kategori: videor / länk

   

Dagens träning

Idag tränade alla 6 som är med i dressyrgruppen samtidigt. Det var några där som skulle filma en reklamfilm till skolan, så jag och Ziro ställde upp på bilder och intervju!
 
Vi red mest på ett led när dom filmade. Det var lite småtråkigt men Ziro var skitfin! Vi var 2a i ledet först och först var en C-ponny som Ziro tyckte var alldeles för långsam haha! Vi fick trava supersakta, men det är bra träning!
 
Vi gjorde inget speciellt, travade mest runt fyrkanten, lite snett igenom i skänkelvikning, lite på stora volter.
 
Efter att träningen var slut så red jag lite själv. Det lilla vi gjorde var inte jobbigt för honom, så jag red igenom honom lite i galoppen. Han var såååååhäääär fin! Pigg (lite väl pigg? ;)) och mjuk! Jag gjorde en del förvänd följt av ett par byten, och sen förvänd igen.Jag gjorde ett par enkla byten också där han hade liiite svårt att vänta. Innan jag gett någon hjälp så skulle han iväg, men fick ta och vänta!
 
Kommer en film imorgon :)
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Ännu en igår och idag

Hej!

Igår testade jag det nya bettet igen, men det funkade inte alls! Han knäppte av i nacken, gick bakom lod, tuggade massa på bettet och var helt tom.
 
Jag bytte tillbaka till hans vanliga bett då, och han blev helt förändrad! Gick hur bra som helst å :)
 
Vi jobbade mycket med galoppen, mycket enkla byten och galoppfattningar. I traven på slutet dansade han verkligen fram, hur fin som helst!
 
Idag är det träning för Susanne igen. Alla ska träna samtidigt och så kommer det några som ska filma också!
 
Köpte en tröja från HV Polo på vägen hem från skolan, som jag ska ha idag också, visar sen! :D
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Täckesbyte

I valåsen har vi inte haft täckesbyte under nätterna, men nu är det på G, vilket jag tycker är riktigt bra! Man får gå upp 20 minuter tidigare, men so what?
 
Tänk er att det är 0 gradigt i stallet (det har vi för att vattnet inte ska frysa) och minus 20 ute. Och hästarna står inne isamma täcken som dom har ute. Om man själv sitter inne i tjocktröja och går ut i kylan, då känns det KALLT. Samma sak för hästarna, alltså bör dom stå inne i stalltäcke, och ute i utetäcke. Enkel matte.
 
Snart ska jag klippa Ziro igen. Att hans päls växt så fort tyder på att hann frusit, men jag kan inte lägga på vintertäcke ju. Då är det bättre att han får stå inne i ett back on track, och sen få ett regntäcke på det när han ska ut. Varmt och skönt!
 
 
 
/Nathalie

(2) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Bettdjungel

Ziro gillade inte det nya bettet idag. Han var jätteorolig i handen! Ena stunden helt tom och borta, kröp bakom lod, och andra stunden var han stark och tuggade irriterat på det. Dock har jag ridit med hackamore, sist jag red med bett var över en vecka sen. Så kanske det kändes ovant bara? Ska testa det imorgon igen, då det är ett bett jag verkligen trodde skulle passa bra!
 
Själva ridpasset blev alltså inte bra. Ziro är extremt känslig i sin mun. Är inte bettet okej så går han inte ärligt. Han vill framåt, men vågar inte bjuda till och ta stöd, och då blir det ostadig form och orolig mun.
 
Mina hjälper funkade inge bra heller, men jag tror hela ridpasset gick ner pga bettet. Men jag testar imorgon igen, och känner jag att det inte funkar så får jag väl hoppa av och byta bett bara. Sen säljer jag det väl, om han verkligen ogillar det...
 
Bettet på bilden funkar han superbra på! Tar ett lätt stöd och hittar en bra form. Dock gnisslar det om jag inte smörjer det innan varje ridpass, suck...
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Inga idéer

Nu har jag suttit här och försökt blogga, men jag kommer inte på något.
 
Ziro ska ridas idag, men vart vet jag inte. Ridbanan har kasst underlag. Stumt och hårt, inte okej. Ridhuset har alldeles för mjukt och tungt underlag. Rida ut? Nej, det är mörkt och hårt underlag. Jag vill testa ett nytt bett jag köpt, så rida ut går ändå inte, då hamnar vi i Kina. Märks det att jag har en dålig dag eller?
 
Just nu känns det lockande med eget stall. Egen ridbana, egna hagar, allt eget. Hur gött skulle inte det vara? Men lev i nuet, lev i nuet...
 
Happyface, nej koncentrerat face med tungan ute...
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Igår och idag

Igår red vi ut, och Ziro fick galoppera i skogen. Eller ja, han skkulle galoppera, men efter att verkligen FLYGA iväg i galoppfattningarna så körde han karatelektion. Ben och huvud överallt. Först tänke jag stoppa honom, men jag har varit oschysst mot honom genom att lägga uteridningen "åt sidan" någon vecka nu, så jag tog ett mantag och lät honom köra sina konster! Inte en enda älgfluga heller, + poäng på det ;)
 
Idag tog vi en promenad. Vi gick en sväng och sen jobbade vi lydnad på ridbanan. Gick helt okej, men ingen av oss var säskillt motiverade... Jag hade dålig fantasi och då tycker Ziro att det blir megatråkigt...
 
Jag går i skolan till 15.50, och sen åker mamma och jag direkt till stallet. Det tar oss minst 3 timmar i stallet, och då är jag hemma tidigast 19.30. Då ska jag äta, kanske plugga, fixa övriga djur (katter, hund, kaniner, hamster), duscha och på det blogga. Som ni förstår blir det rätt så pressat, men jag försöker uppdatera er när jag kan!
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Protein

Fick en önskan att skriva om pälsbyte och vad man kan göra för att göra det så smidigt som möjligt.
 
Som sagt så går det år en jäkla massa protein, alltså är det bra att öka på proteinintaget för hästen. Dock inte FÖR mycket, det är aldrig bra. KRAFFT Muskel innehåller mycket protein, så det kan vara bra att ge det.
 
Hästarna börjar att ”byta” päls då är det många hästägare som upplever att deras hästar tappar både muskler och energi, hästarna kan även kännas ”lite sega”.  Det här är inte konstig för när hästarna ska ”bygga upp” ny päls så krävs det både protein och energi, ofta så pratar hästägarna om att hästarna blir trötta när de fäller päls, men så är alltså inte, de blir trötta när de producerar ny päls!
 
Ca 90 % består av protein och att det går åt mer foder för att bygga upp 1 kg päls än 1 kg muskler.  En viktig sak att tänka på är att pälstillväxten prioriteras framför ansättningen av muskler, så om näringstillgången är knapp så kommer ”ny päls” att prioriteras före ansättningen av muskler och fett i hästens kropp.
 

B-vitamin tror många är bra att ge, men det har ingen effekt vid pälsbyte. Dock är det bra för andra orsaker!
 
Proteinrikt hö/hösilage är bra att ge också! Om hästen börjar äta bajs så betyder det oftast att den har brist på protein.
 
Googlade lite, och det finns ett par saker att ge för extraprotein:
 
Super Amino 66 är ett rent proteintillskott, perfekt balanserat för hästens behov.
 
KRAFFT Muskel innehåller mycket protein.
 
Det var det jag hittade i en snabb sökning, men det finns nog mycket mer om man söker mer noggrant :)
 
 
/Nathalie
 
 

(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Klubbar...

Jag funderar på vilken klubb jag ska tävla för nästa år. Kumla ridklubb kommer nog inte ha ett Div1-lag som jag gärna vill rida, och det känns lite långt bort. När det är aktiviteter eller annat så kan jag oftast inte vara med, och det är ju rätt tråkigt...
 
Vem vill liksom inte ha med denna snygging i sin klubb? ;)
 
 
/Nathalie

(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

En sak att säga...

....Ziro är världens absolut bästa, finns inga ord!
 
Vi skrittade ut, med sadeln på. Sen gick vi till ridhuset, och jag hoppar allt onödigt bullshit, hoppar till det bästa:
 
Han var huuur fräsch som helst, pigg och framåt, hur mjuk och fin som helst! Travade runt där som han aldrig gjort annat.
 
Jag funderar på om det kan ha varit att han satt vinterpäls? Lite grinig, känslig i huden. Och så läste jag att det krävs en jäkla massa protein att pruducera päls. Det går åt mer protein att bygga 1 kg päls, än 1 kg muskler. Rätt sjukt egentligen! Jag tror på det, eftersom hans päls vuxit igen sig efter att jag klippte honom sist.
 
 
 
/Nathalie

(1) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Bilder från DM

Här kommer lite försenade bilder från framridningen i Gyttorp. Jag red fram inne, så han var redan igång när vi gick ut, därför går han inte lång och låg :)
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagens Ziro

Skrittade ut rätt länge idag, och sen gick vi in i ridhuset. Där skrittade jag ett tag till innan jag började jobba honom i en låg form.
 
När han var uppvärmd travade jag igång, och det var sjuuukt vad fin han var! Stora steg, stadig låg form, aktiva bakben och fullt fokus! Nästan så han var finare än igår :) Superpigg också, fick försöka lugna honom hela tiden. I galoppen tyckte både han och jag att det var SÅ kul, han drog ner huvudet och studsade fram! Skrattade så jag fick håll samtidigt som jag nästan ramlade av haha! Men han var ändå asfin!
 
I traven gjorde vi ett par slutor längs långsidorna, och dom var verkligen kanonfina! Han behöll den låga formen och var helt avslappnad och samtdigt piggelin!
 
Idag fick jag det mer eller mindre bekräftat, det är nog sadeln som spökar. Ska rida med den imorgon (idag var det barbacka) så får vi se. Är det sadeln så avbokar jag veterinären och bokar sadelprovning istället, så får den stoppas om :) Hoppas på det sistnämnda...
Bilden är från våran allra första LA, som dessutom blev en överlägsen vinst :')
 
 
/Nathalie
 

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Bortskämd?

Vad är det egentligen att vara bortskämd? Är jag bortskämd för att jag har en fin ponny, märkessaker, tävlar ofta? Jag ser inte mig som bortskämd, medan andra ser mig som hur bortskämd som helst.
 
Jag köper inte märkessaker så ofta, och när jag väl gör det så har jag själv sparat ihop pengar till det. Såklart att mina föräldrar köper något åt mig någon gång ibland, men INTE ofta. När dom köper något är jag tacksam.
 
Jag anser att någon är bortskämd när denna får en ponny för flera 100 tusen, får massa märkessaker heeela tiden, mamma och pappa fixar mockning, mat osv. Att få en färdig ponny är inte att kämpa sig till toppen, det är att åka snålskjuts. Men själva grejen är att denna person inte själv tycker att den har det bra. Klagar på mamma för att det ligger en skitkotte kvar, hela tiden kräver något nytt, eller värst av allt, klagar på sin ponny. Den är inte bra nog, trots att den kostade ett par 100 tusen. Att själv inse att det är man själv som har bristerna, det finns inte.
 
Bortskämd är inget man är, det är ett betéende. Otacksamhet, kräva mer men aldrig bli nöjd. Det är vidrigt, oavsett om man tävlar LC eller FEI. Tyvärr syns det mer och mer, på bloggar som har stort inflytande på yngre tjejer och killar.
 
På denna bild har jag betalat allt utom sadeln, hjälmen och ridbyxorna, det var antingen födelsedagspresenter, eller sadeln som var ett måste för att den gamla inte passade. T.o.m tränset som kostade 2.500kr köpte jag SJÄLV. Dock rekomenderar jag det inte, då färgen börjar lossna i kanterna på nosgrimman (inte den på bilden) och lädret är knottrigt, men det är en annan femma ;) Schockemöhle Kentucky, nej tack, inte värt pengarna!
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Skumt

Igår testade jag ju att rida barbacka, ifall det skulle vara sadeln som spökar.
 
Jag skrittade fram honom för hand, så gick vi en liten sväng på 15 minuter. När jag kom till banan hoppade jag upp och skrittade 5 minuter till. Sen kortade jag tyglarna och jobbade honom i en låg och lång form, gjorde några volter, tempoväxlingar och halter. När han kändes "igång" så travade vi. Fy fasen vilket känsla han gav! Stooora kliv, kvicka bakben, hur pigg som helst, hur mjuk som helst! Han sköt ut vänsterbogen litegrann idag också, men när jag petade in den så var det inget mer med det, han gick hur bra som helst.
 
Vårat bästa ridpass på veckor, så idag ska jag rida barbacka igen, och imorgon ska jag testa sadeln ifall det bara var dagens form som avgjorde. Luddig mening, men ni fattar nog.
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

My gosh

Hittade en gaaammmaaaaall film på mig och Ziro, första gången vi galopperade i ridhuset. Han orkade knappt fatta galopp (därav bakuterna) och sen slängde han med huvudet innan han kunde "arbeta". Sjöblöt av svett var han efter det här passset, totalt red jag kanske 20 minuter!
 
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Sadelproblem?

Kan det vara sadeln som är rövaren? Ska testa rida lite barbacka idag och se, men har bokat veterinärtid på tisdag.
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Höres

Jag har sjukt mycket i skolan nu. Satt drygt två timmar nu och gjorde en hemuppgift, och min helg kommer gå åt mycket åt annat plugg. Men jag hör av mig direkt jag har tid, det vet ni! :)
 
 

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

:(

Ziro är inte fräsch...
 
Idag skrittade jag fram ca 25 minuter ute. Då gick han piggt och glatt. När jag kom till banan och skulle jobba honom i form så ville han inte. Han petade (läs kastade) ut vänsterbogen hela tiden, och när jag petade in den så skulle han stanna. När jag drev fram honom sparkade han mot skänkeln. Då visste jag DIREKT att det var något fel.
 
Ziro vill alltid göra rätt, så att sparka mot skänkeln är inte hans grej. Veterinären nästa...
 
 Dessutom hade han 1 grad lägre i temp än han brukar :(
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Två bilder

 


Två bilder får ni, har inte hunnit fixa resten :) Så himla fin är han min bebis!
 
 
/Nathalie
 
 

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Misslyckad tömkörning

Jag blev så sugen på att tömköra idag, så det gjorde jag!
 
I början så snurrade vi bara, ingen fattade någonting. Efterhand så började han fatta att han skulle gå framåt, men ingen form på det hela. Men det gjorde inget, för först skulle vi få lite ordning på styrningen. När det gick lite bättre så kom formen av sig självt, och då fick han gå på en volt runt mig.
 
Han travade superfint, men såg hur bakbenen trampade på och ryggen höjdes. Men sen funkade det inte! Ziro kom fram till en vattenpöl och då tog det stopp. När jag smackade så backade han, och sen funkade inte styrningen igen. Då tog vi ett gemensamt beslut att skita i det hela, och så fick han springa istället.
 
Imorgon hoppar vi!
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Mystisdag

Igår hade jag verkligen ingen datatid, tyvärr! Idag är det dock andra bullar :)
 
Massa lärare på skolan ska iväg idag och vara borta ett par dagar, så jag är helt ledig idag! Regnet smattrar mot fönstrena, jag har film och varm choklad, och en kisse på det. Hur mysigt?
 
Kl 14 tar jag bussen och möter upp pappa. Valle ska till veterinären och vaccineras, och hunden ska kollas upp också.
 
Sen vidare till min Biroman. Han ska ridas lite på ridbanan, inga större krav alls. Jag ska vara dukitg och använda mottot "Inga dåliga väder, bara dåliga kläder", vilket betyder rida i spöregn och sjöblöt ridbana, tjoho! Ziro hatar vattenpölar, men det blir bra träning ;)
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

FEI

Ryttarmissar x1000, ponnyn var grym som ställde upp trots min ridning.


(0) kommentarer Kategori: videor / länk

   

Resultat FEI Inledande Gyttorps RK

Jag orkar inte skriva detaljerat om tävlingen, för jag är så arg och besviken på mig själv.
 
Jag klantade mig, jag drog ner oss i skiten och skämde ut oss. Hela våran ritt var spänd, jag gav dubbla signaler, förberedde dåligt osv. Kan rada upp hur mycket som helst, men huvudsaken är att det var JAG som var dålig, inte Ziro på något sätt. Han ställde upp och gjorde det han skulle, medans jag drog ner honom. Han var pigg, taggad och gjorde allt rätt, men när jag inte förbereder så kommer han på egna grejer, och det är bara mitt fel.
 
Idag skäms jag på riktigt. Drygt 62% fick vi, och hamnade på en fjärdeplats, mindre än en tiondel från brons. Det är DÅLIGT, men mitt fel. Hade jag ridit ordentligt, inte varit så dålig, så hade vi kunnat tagit guldet. Vinnaren hade 66%. Vi hade kunnat göra mycket bättre, just därför är jag besviken. Inte på Ziro, inte alls, men på mig.
 
Bilder kommer imorgon.
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Framtiden...

Efter idag, så har vi en tävling till inplanerad. Det är i Strängnäs 7/10. Men efter det, då har vi inget planerat. Jag ska sätta mig snart och boka ett par tävlingar till, och sen är året slut. Sjukt! Känns som vi nyss debuterade LA;P1, bara gjort ett par starter i LA. Men det har blivit en del!
 
Vi ska fortsätta med LA;P1 och FEI året ut, och nästa år börjar vi likadant. Fast ja, om Ziro är som han var i år får vi gå lååååångt ner i klasserna, LB kanske till och med, bara för att komma runt.
 
Sen är det nationellt som gäller. Försöka åka runt så mycket som möjligt, och försöka fixa 2 SM kval. Bara kvalen, om vi får vara med eller inte spelar ingen roll, men kvalen vill vi försöka nå. Annars kommer vi rida runt och få rutin på nationella tävlingar, för att året därefter, mitt sista ponnyår, rida för att delta i SM. Skulle vara sjukt coolt. Utbilda min egen ponny och ta honom till SM.
 
Men för nu stannar vi i FEI och P1 på regional nivå :)
 
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   

Dagen innan dagen

Idag blev det att brumma moppe till stallet. Inte att föredra, men det funkar.
 
Jag tog in Ziro direkt, och idag var han på ett extremt bra humör! Han skulle greja med min tröja, försöka nå mig när jag borstade benen, och det kliade som tusan på halsen! Kliade och kliade honom, och han stog och grejade med läpparna, och huvudet rakt upp haha!
 
Ridpasset då. I början var han rätt fin. Vi gjorde volter och skänkelvikningar. En del halt-trav-halt-travövergångar. Han skulle vara kvick igång och kvick tillbaka.
 
Vi har en liten svacka i galoppen nu. Jag hittar inte rytmen och då passar han på att fuska med bakbenen. Det blir lite av en ond bubbla, där jag fokuserar för mycket på det oviktiga. Vi gjorde ett par enkla byten också. Ibland blir han för taggad och då hamnar han över tygeln, så det gäller för mig att rida och planera in i fattningen. Halvhalt - galopp. Då känner man hur hela han tar i!
 
Efter galoppen fick han en paus, så travade vi igen sen. Då var han ganska fin igen! Som belöning fick han hoppa ett par småskutt över hindrena som stog. Det var kul tyckte han.
 
Så nu står han i boxen, tvättat och svansen flätad. Imorgon plockar vi upp bästa Jonna och åker till stallet. Jag lovar att filma hur jag syr knopparna imorgon, fick önskemål om det :)
 


Ovan har ni sydda knoppar :)
 
 
/Nathalie

(0) kommentarer Kategori: Allmänt / länk

   
RSS 2.0